Причини за оштетување на заптивната површина на вентилот

2021-09-21

1.Неправилно поставување на вентилот предизвикува оштетување на површината за заптивање.


2.Штета предизвикана од неправилна селекција и лошо работење. Вентилот не се избира според работните услови, а вентилот за исклучување се користи како вентил за гас, што резултира со прекумерен специфичен притисок на затворање и пребрзо или нецврсто затворање, што предизвикува еродирање и истрошеност на заптивната површина.


3. Квалитетот на обработка на површината за заптивање не е добар, главно се манифестира во дефекти како што се пукнатини, пори и баласт на површината за заптивање, кои се предизвикани од неправилен избор на спецификации за површинска и термичка обработка и лошо работење. Тврдоста на заптивната површина е превисока или прениска поради погрешен избор на материјал или несоодветна термичка обработка. Површината за заптивање има нерамномерна цврстина и не е отпорна на корозија, главно поради тоа што основниот метал се дува врз неа за време на процесот на површина, што го разредува составот на легура на површината за заптивање.


4. Механичко оштетување, површината за запечатување ќе биде оштетена од гребнатини, испакнатини, дробење итн. за време на процесот на отворање и затворање. Помеѓу двете запечатувачки површини, под дејство на висока температура и висок притисок, атомите се пробиваат и се провлекуваат едни со други, што резултира со адхезија. Кога двете површини за заптивање се движат една до друга, адхезијата лесно се кине.


5. Ерозија на медиумот, што е резултат на абење, миење и кавитација на заптивната површина кога медиумот е активен.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy